2019. március 31.

1. csomag: Szecessziós barangolások Szegeden és Szabadkán (lengyel, román, osztrák, német, francia, holland, belga csoportok)

Időtartam: 3 napos
Foglalható: 2019. 01.01. – 2019.12.30.

Csomag tartalma:

Szállás: 3-4­*-os szállodában vagy panzióban félpanziós ellátással

  1. nap

10.00 Találkozás a szegedi Tourinform irodánál

10.30 A szegedi szecesszió gyöngyszemei városnéző séta idegenvezetővel

A séta során Szeged legszebb szecessziós épületeit nemcsak kívülről, hanem belülről is megismerhetjük. A nagypolgári luxus-bérpaloták felfedik belső pompájukat: kovácsoltvas lépcsőházaikat, az eredeti kerámiákat és a színes ablaküvegeket.

Állomások: Beregi-ház, Deutsch-palota, Gróf-palota, Reök-palota, Ungár-Mayer-palota

„Volt egy nagyon rövid időszak a magyar építészet történetében, amikor alig húsz év alatt- közvetlenül az első világháború előtt- szerencsés módon összejöttek mindazok a feltételek, melyek bátran mondhatjuk, a világszínvonalú építészethez elengedhetetlenek. Ez volt a szecesszió kora. Béke volt, a gazdasági fellendülés korszakát élte az ország, volt tehát pénz a költséges középítkezésekhez is. Főleg az alföldi, sokszor elmaradott „porfészekből” kellett várost varázsolni. Építettek városházákat, templomokat, zsinagógákat, kaszinókat és még sok minden mást is. Az építészek egymás után kapták a megrendeléseket. Az ismertebb Lechner, Lajta, Komor, Giergl, Baumhorn és Medgyaszay mellett tucatjával kaptak megbízást más tervezők is. Igazi aranykor volt ez, és szerencsénkre sok épület meg is maradt.”

12.30 Ebéd a belvárosban, majd szabad program

15.00- 17.30 Borkóstolóval egybekötött szecessziós városnézés a szegedi zsidó negyedben idegenvezetővel

A séta a Borháló borszaküzletében kezdődik, ahol kóser bort kóstolva indulunk el városnéző sétánkra Szeged zsidó negyedében.

Állomások: Zsidó Hitközség épülete, Jósika utca 14. számú ház, új Zsinagóga

  1. nap

10.00 A szegedi szecesszió ékkövei az Öreg Hölgytől a Széchenyi térig séta idegenvezetővel

Szegedi ipartörténeti különlegesség a Víztorony a Szent István téren, amelyet a városlakók Öreg Hölgynek becéznek. Az első vasbetonból készült kecses épület és a körülötte kialakított tér kedvelt találkozóhely és meghatározó részei a város hangulatának. Szeged sztárépítésze volt a tragikusan fiatalon elhunyt Magyar Ede, aki alig nyolc év alatt, több tucat házat tervezett Szegeden. De vajon tudjuk-e, hogy hol találhatók ezek?

Állomások: Víztorony, Ungár-Mayer palota, Kereskedelmi és Iparbank, Tedesco-ház, Goldschmidt-ház

12.00 Ebéd a Szegeden belvárosban, majd utazás Szabadkára

16.00 – 18.00 Szecessziós séta a belvárosban idegenvezetővel

Állomások: Dömötör Miksa palotája, Szabadkavidéki Kereskedelmi Bank palotája, Városi bérpalota, Simeon Leovic bérpalotája

  1. nap

10.00 Látogatás a felújított Zsinagógában idegenvezetővel

A Zsinagógát Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján építették 1902-ben. Művészi és esztétikai értéke mellett azért is kivételes, mert Európában ez az egyetlen zsinagóga, amely a szecesszió magyar változatát képviseli. A stílusra jellemzően a pávatoll-szerű növényminták, a tulipánok, a stilizált rózsák és liliomok egyaránt megtalálhatók a homlokzaton és a belső térben, a vitrázsokon és a falfestésen. A vitrázsok Róth Miksa budapesti műhelyében, a homlokzati díszek és a cserepek pedig a pécsi Zsolnay Porcelángyárban készültek.

11.00 Látogatás a Raichle-palotában idegenvezetővel

Raichle Ferenc építész majdani otthona és tervezőirodája számára az egyik legszebb fekvésű szabadkai telket választotta ki. Saját maga számára, szabadon tervezve elvetett minden kényszert és sablont, s egy olyan épületet hozott létre, melyet sokan csodálnak. A Raichle-palota az első épület, amelyet a látogató vasúton Szabadkára érkezve megpillant, s attól kezdve ez a létesítmény rabul ejti formáival, díszeivel és szokatlan színvilágával.

12.30 Ebéd

14.00 – 17.00 Szecessziós városnézés idegenvezetővel Szabadkán Városháza látogatással egybekötve

Állomások: Városháza, Arany Bárány Szálloda, Magyar Általános Hitelbank palotája, Dusan Stojkovic palotája, Roznofszky József bérpalotája, Az Osztrák-Magyar Bank palotája

17.00 Hazautazás

Csomag ára:

Csoportoknak (15 fő felett):  

3-4 ­*-os szállodai elhelyezés esetén: 225 EUR/fő

Elhelyezés panzióban: 185 EUR/fő

1 nappal korábbi érkezéssel:

3-4 ­*-os szállodai elhelyezés esetén: 275 EUR/fő

Elhelyezés panzióban: 175 EUR/fő

Az ár tartalmazza:

Az ár nem tartalmazza:

Fakultatív program:

Éjszakai fürdőzés Szegeden az Anna Gyógy- és Termálfürdőben 21.00-24.00 között

Ár: 5 EUR/fő

Reptéri transzfer díja: 50 EUR/fő