2019. március 31.

2. csomag: Fedezd fel Szabadka és Palics szecessziós értékeit! (2 napos)

Diák csoportok részére (14-18 éves korosztály)
Foglalható: 2019.01.01. – 2019.12.30.

Csomag tartalma:

Szállás: elhelyezés kollégiumban

  1. nap

10.00 Találkozás a Szabadkai Turisztikai Információs irodánál

10.30 Látogatás a szecessziós Városházán (idegenvezetővel)

Számos európai várostól eltérően Szabadka központjában nem egy székesegyház vagy templom dominál, hanem a Városháza. Fekvésével, méreteivel  és a szecesszió magyaros változatának cikornyás építészetével a városháza a város meghatározó elemévé, Szabadka központjává és jelképévé vált.

1908 és 1910 között épült, az enteriőrrel pedig 1912-ben készültek el. Csaknem 6000 m2 területet foglal el, hasznos területe pedig 16.000 m2. Tornya 76 méter magas, a kilátó 45,5 m magasságban található. Feledhetetlen kilátást nyújt a városra és környékére. A városházát Komor Marcell és Jakab Dezső, neves budapesti építészek tervezték.

12.00 Látogatás a Raichle-palotában

Raichle Ferenc építész majdani otthona és tervezőirodája számára az egyik legszebb fekvésű szabadkai telket választotta ki. Saját maga számára, szabadon tervezve elvetett minden kényszert és sablont, s egy olyan épületet hozott létre, melyet sokan csodálnak. A Raichle-palota az első épület, amelyet a látogató vasúton Szabadkára érkezve megpillant, s attól kezdve ez a létesítmény rabul ejti formáival, díszeivel és szokatlan színvilágával.

13.00 Ebéd a belvárosban, majd szabad program

16.00 – 18.00 Szecessziós motívumvadászat nyereményekkel ( interaktív kalandjáték)

Állomások: Dömötör Miksa palotája, Szabadkavidéki Kereskedelmi Bank palotája, Városi bérpalota, Simeon Leovic bérpalotája, Arany Bárány Szálloda,  Magyar Általános Hitelbank palotája, Dusan Stojkovic palotája

19.00 Vacsora a belvárosban

  1. nap

10.00 Kirándulás Palicsra idegenvezetővel

Állomások: Emlékkút

Az Emlékkút a palicsi szecessziós épületek befejezésének emlékére készült. Ez egyfajta fókuszpont, ha tekintetünkkel a Víztoronytól a tóra pillantunk.

Kék vázák

A vízistent ábrázoló Zsolnay kerámiából készült két Kék váza, amelyek a Nagyparkban a két szálló előtt állnak, 1910-ben érkeztek ajándékként a pécsi Zsolnay Porcelángyár tulajdonosától annak palicsi és szabadkai látogatása nyomán.

Víztorony

A páva, amelyre a Víztorony formájával emlékeztet, a korai kereszténység feltámadás-szimbólumának számít. Erre esett a választás, amikor a majdani gyógyfürdő megújulásának kezdetét szerették volna érzékeltetni.

Vigadó

Többrendeltetésű objektumnak szánták, és ma is hasonló funkciókat tölt be. Az emeleten fényűző bálterem működött. Földszintjén éttermek, cukrászdák szolgálták a vendégek kikapcsolódását. Manapság korszerű rendezvényközpontként működik.

Női fürdő

A fürdő építése idején még egészen más társadalmi szabályok uralkodtak. A nőknek rejtve kellett maradniuk a sétálók tekintetétől, miközben a tóban fürdőztek.

Zenepavilon

A legkisebb szecessziós építmény. A Zenepavilonban akkoriban és ma is térzenét adtak-adnak.

12.00 Ebéd Palicson

13.30 Visszautazás Szabadkára és a továbbiakban szabad program

16.00 Látogatás a felújított Zsinagógában (idegenvezetővel)

A Zsinagógát Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján építették 1902-ben. Művészi és esztétikai értéke mellett azért is kivételes, mert Európában ez az egyetlen zsinagóga, amely a szecesszió magyar változatát képviseli. A stílusra jellemzően a pávatoll-szerű növényminták, a tulipánok, a stilizált rózsák és liliomok egyaránt megtalálhatók a homlokzaton és a belső térben, a vitrázsokon és a falfestésen. A vitrázsok Róth Miksa budapesti műhelyében, a homlokzati díszek és a cserepek pedig a pécsi Zsolnay Porcelángyárban készültek.

17.00 Hazautazás

Csomag ára:

Csoportoknak (20 fő felett):   Kollégiumi elhelyezés: 70 EUR/fő

Az ár tartalmazza: