2019. március 31.

4. csomag: Fedezd fel Szeged szecessziós értékeit! (2 napos)

Diák csoportok részére (14-18 éves korosztály)
Foglalható: 2019. 01.01. – 2019.12.30.

Csomag tartalma:

Szállás: kollégiumi elhelyezés

  1. nap

10.00 Találkozás a szegedi Tourinform irodánál

10.30 Egy darabka Párizs városnéző séta (idegenvezetővel)

A séta során Szeged legszebb szecessziós épületeit nemcsak kívülről, hanem belülről is megismerhetjük. A nagypolgári luxus-bérpaloták felfedik belső pompájukat: kovácsoltvas lépcsőházaikat, az eredeti kerámiákat és a színes ablaküvegeket.

Állomások: Beregi-ház, Deutsch-palota,  Gróf-palota,  Reök-palota

„Volt egy nagyon rövid időszak a magyar építészet történetében, amikor alig húsz év alatt- közvetlenül az első világháború előtt- szerencsés módon összejöttek mindazok a feltételek, melyek bátran mondhatjuk, a világszínvonalú építészethez elengedhetetlenek. Ez volt a szecesszió kora. Béke volt, a gazdasági fellendülés korszakát élte az ország, volt tehát pénz a költséges középítkezésekhez is. Főleg az alföldi, sokszor elmaradott „porfészekből” kellett várost varázsolni. Építettek városházákat, templomokat, zsinagógákat, kaszinókat és még sok minden mást is. Az építészek egymás után kapták a megrendeléseket. Az ismertebb Lechner, Lajta, Komor, Giergl, Baumhorn és Medgyaszay mellett tucatjával kaptak megbízást más tervezők is. Igazi aranykor volt ez, és szerencsénkre sok épület meg is maradt.”

12.30 Ebéd a belvárosban, majd szabad program

15.00-17.00 Motívumvadászat a szegedi szecessziós épületeken (interaktív kalandjáték)

Jellegzetes motívumok jelennek meg több szegedi szecessziós épületen, melyekre csak nagyon figyelmes szemmel lehet rálelni. Egy séta során ezekre hívjuk fel a figyelmet egy interaktív kalandjátékkal.

19.00 Vacsora a belvárosban

 

  1. nap

9.00 – 12.00 Fürdőzés a Napfényfürdő Aquapolisban

13.00 Ebéd a belvárosban

15.00 Látogatás az új Zsinagógában (idegenvezetővel)

A szegedi Új zsinagóga impozáns épülete már méreteivel is lenyűgözi a látogatókat. Kupolájának magassága 48,5 m, belső tere 1340 személyt fogadhat be. A zsinagóga Baumhorn Lipót munkája, aki összesen 22 zsinagógát alkotott meg Magyarországon külföldön is. Az Új zsinagóga az akkori európai zsinagóga-építők kedvelt mór-szecessziós stílusában épült 1903-ban. A zsinagóga legszebb része a világot szimbolizáló kupolabelső. A végtelenséget a csúcsa felé fokozatosan elsötétülő kobaltkék üvegkupolán szétszórt számtalan csillag ábrázolja.  A kupola 24 oszlopon nyugszik, amelyek a nap 24 óráját jelképezik.

16.00 Hazautazás

Csomag ára:

Csoportoknak (20 fő felett):  

Kollégiumi elhelyezés: 80 EUR/fő

 

Az ár tartalmazza:

2 ebéd, 1 vacsora