2019. március 31.

4. csomag: Fedezd fel Szeged szecessziós értékeit! (2 napos)

Hazai vendégeknek, minden korosztálynak (szerb, magyar)
Foglalható: 2019. 01.01. – 2019.12.30.

Csomag tartalma:

Szállás: 3-4­*-os szállodában vagy panzióban félpanziós ellátással

  1. nap

10.00 Találkozás a szegedi Tourinform irodánál

10.30 Egy darabka Párizs városnéző séta 1. rész (idegenvezetővel)

A séta során Szeged legszebb szecessziós épületeit nemcsak kívülről, hanem belülről is megismerhetjük. A nagypolgári luxus-bérpaloták felfedik belső pompájukat: kovácsoltvas lépcsőházaikat, az eredeti kerámiákat és a színes ablaküvegeket.

Állomások: Beregi-ház, Deutsch-palota,  Gróf-palota,  Reök-palota

„Volt egy nagyon rövid időszak a magyar építészet történetében, amikor alig húsz év alatt- közvetlenül az első világháború előtt- szerencsés módon összejöttek mindazok a feltételek, melyek bátran mondhatjuk, a világszínvonalú építészethez elengedhetetlenek. Ez volt a szecesszió kora. Béke volt, a gazdasági fellendülés korszakát élte az ország, volt tehát pénz a költséges középítkezésekhez is. Főleg az alföldi, sokszor elmaradott „porfészekből” kellett várost varázsolni. Építettek városházákat, templomokat, zsinagógákat, kaszinókat és még sok minden mást is. Az építészek egymás után kapták a megrendeléseket. Az ismertebb Lechner, Lajta, Komor, Giergl, Baumhorn és Medgyaszay mellett tucatjával kaptak megbízást más tervezők is. Igazi aranykor volt ez, és szerencsénkre sok épület meg is maradt.”

12.30 Ebéd a belvárosban, majd szabad program

15.00- 17.30 Borkóstolóval egybekötött szecessziós városnézés a szegedi zsidó negyedben (idegenvezetővel)

A séta a Borháló borszaküzletében kezdődik, ahol kóser bort kóstolva indulunk el városnéző sétánkra Szeged zsidó negyedében.

Állomások: Zsidó Hitközség épülete, Jósika utca 14. számú ház, új Zsinagóga

  1. nap

10.00 Egy darabka Párizs városnéző séta 2. rész (idegenvezetővel)

Szeged sztárépítésze volt a tragikusan fiatalon elhunyt Magyar Ede, aki alig nyolc év alatt, több tucat házat tervezett Szegeden. De vajon tudjuk-e, hogy hol találhatók ezek? A sétán a Reök-palotát megálmodó zseniális építész legszebb szecessziós épületeit ismerhetjük meg – kívül-belül!

Állomások: Ungár-Mayer palota, Kereskedelmi és Iparbank, Tedesco-ház, Goldschmidt-ház

12.00 Ebéd a belvárosban, majd szabad program

15.00 A szegedi szecesszió ékkövei az Öreg Hölgytől a Széchenyi térig séta (idegenvezetővel)

Szegedi ipartörténeti különlegesség a Víztorony a Szent István téren, amelyet a városlakók Öreg Hölgynek becéznek. Az első vasbetonból készült kecses épület és a körülötte kialakított tér kedvelt találkozóhely és meghatározó részei a város hangulatának. 2 órás sétánk első felében meglátogatjuk az Öreg Hölgyet és a torony kilátóteraszáról körbe pillantva gyönyörködünk a város szépségében, amelynek csillogó ékkövei a Víztoronnyal közel egykorú szecessziós épületek. A séta második felében belevetjük magunkat a környék ezen rejtett vagy nagyon is szem előtt lévő ékköveinek felkeresésébe és a magyar szecesszió egy-egy jellegzetes motívumának, egyedi stílusú építészének a felfedezésébe.

Állomások: Víztorony, Móricz-ház, Iker-villák, Református-palota

17.00 Hazautazás

 

Csomag ára:

Csoportoknak (15 fő felett):  

3-4 ­*-os szállodai elhelyezés esetén: 130 EUR/fő

Elhelyezés panzióban: 110 EUR/fő

 

Az ár tartalmazza: