2019. március 31.

5. csomag: Fedezd fel Szabadka és Szeged szecessziós értékeit! (2 napos)

Akadálymentes turisztikai csomag
Foglalható: 2019. 01.01. – 2019.12.30.

Csomag tartalma:

Szállás: 3-4­*-os szállodában vagy panzióban félpanziós ellátással

  1. nap

10.00 Találkozás a szabadkai turisztikai irodánál

10.30 Látogatás a szecessziós Városházán (idegenvezetővel)

Számos európai várostól eltérően Szabadka központjában nem egy székesegyház vagy templom dominál, hanem a Városháza. Fekvésével, méreteivel és a szecesszió magyaros változatának cikornyás építészetével a városháza a város meghatározó elemévé, Szabadka központjává és jelképévé vált.

1908 és 1910 között épült, az enteriőrrel pedig 1912-ben készültek el. Csaknem 6000 m2 területet foglal el, hasznos területe pedig 16.000 m2. Tornya 76 méter magas, a kilátó 45,5 m magasságban található. Feledhetetlen kilátást nyújt a városra és környékére. A városházát Komor Marcell és Jakab Dezső, neves budapesti építészek tervezték.

12.00 Látogatás a Raichle-palotában

Raichle Ferenc építész majdani otthona és tervezőirodája számára az egyik legszebb fekvésű szabadkai telket választotta ki. Saját maga számára, szabadon tervezve elvetett minden kényszert és sablont, s egy olyan épületet hozott létre, melyet sokan csodálnak. A Raichle-palota az első épület, amelyet a látogató vasúton Szabadkára érkezve megpillant, s attól kezdve ez a létesítmény rabul ejti formáival, díszeivel és szokatlan színvilágával.

13.30 Ebéd a belvárosban

15.30 Látogatás a felújított Zsinagógában (idegenvezetővel)

A Zsinagógát Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján építették 1902-ben. Művészi és esztétikai értéke mellett azért is kivételes, mert Európában ez az egyetlen zsinagóga, amely a szecesszió magyar változatát képviseli. A stílusra jellemzően a pávatoll-szerű növényminták, a tulipánok, a stilizált rózsák és liliomok egyaránt megtalálhatók a homlokzaton és a belső térben, a vitrázsokon és a falfestésen. A vitrázsok Róth Miksa budapesti műhelyében, a homlokzati díszek és a cserepek pedig a pécsi Zsolnay Porcelángyárban készültek.

19.00 Vacsora a belvárosban

  1. nap

8.00  Utazás Szegedre

10.00 Találkozás a szegedi Tourinform irodánál

10.30 Egy darabka Párizs városnéző séta 1. rész (idegenvezetővel)

A séta során Szeged legszebb szecessziós épületeit ismerhetjük meg. Magyar Ede legkiemelkedőbb szegedi alkotását, a Reök-palotát, a míves kovácsoltvas lépcsőkorlátjával, megtekintjük belülről is.

Állomások: Beregi-ház, Deutsch-palota,  Gróf-palota, Vasalóház,  Reök-palota

13.30 Ebéd a belvárosban

15.00 Látogatás az új Zsinagógában (idegenvezetővel)

A szegedi Új zsinagóga impozáns épülete már méreteivel is lenyűgözi a látogatókat. Kupolájának magassága 48,5 m, belső tere 1340 személyt fogadhat be. A zsinagóga Baumhorn Lipót munkája, aki összesen 22 zsinagógát alkotott meg Magyarországon külföldön is. Az Új zsinagóga az akkori európai zsinagóga-építők kedvelt mór-szecessziós stílusában épült 1903-ban. A zsinagóga legszebb része a világot szimbolizáló kupolabelső. A végtelenséget a csúcsa felé fokozatosan elsötétülő kobaltkék üvegkupolán szétszórt számtalan csillag ábrázolja.  A kupola 24 oszlopon nyugszik, amelyek a nap 24 óráját jelképezik.

17.00 Hazautazás

 

Csomag ára:

Csoportoknak (15 fő felett):  

3-4 ­*-os szállodai elhelyezés esetén: 120 EUR/fő

Elhelyezés panzióban: 105 EUR/fő

 

Az ár tartalmazza: