2019. március 31.

5. csomag: Fedezd fel Szabadka és Szeged szecessziós értékeit! (2 napos)

Diák csoportok részére (14-18 éves korosztály)
Foglalható: 2019. 01.01. – 2019.12.30.

Csomag tartalma:

Szállás: elhelyezés kollégiumban

  1. nap

10.00 Találkozás a szabadkai turisztikai irodánál

10.30 Látogatás a felújított Zsinagógában (idegenvezetővel)

A Zsinagógát Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján építették 1902-ben. Művészi és esztétikai értéke mellett azért is kivételes, mert Európában ez az egyetlen zsinagóga, amely a szecesszió magyar változatát képviseli. A stílusra jellemzően a pávatoll-szerű növényminták, a tulipánok, a stilizált rózsák és liliomok egyaránt megtalálhatók a homlokzaton és a belső térben, a vitrázsokon és a falfestésen. A vitrázsok Róth Miksa budapesti műhelyében, a homlokzati díszek és a cserepek pedig a pécsi Zsolnay Porcelángyárban készültek.

11.30 Látogatás a Raichle-palotában

Raichle Ferenc építész majdani otthona és tervezőirodája számára az egyik legszebb fekvésű szabadkai telket választotta ki. Saját maga számára, szabadon tervezve elvetett minden kényszert és sablont, s egy olyan épületet hozott létre, melyet sokan csodálnak. A Raichle-palota az első épület, amelyet a látogató vasúton Szabadkára érkezve megpillant, s attól kezdve ez a létesítmény rabul ejti formáival, díszeivel és szokatlan színvilágával.

12.30 Ebéd a belvárosban

15.00 – 17.00 Szecessziós motívumvadászat nyereményekkel ( játékos kalandjáték)

Állomások: Dömötör Miksa palotája, Szabadkavidéki Kereskedelmi Bank palotája, Városi bérpalota, Simeon Leovic bérpalotája, Arany Bárány Szálloda,  Magyar Általános Hitelbank palotája, Dusan Stojkovic palotája

19.00 Vacsora a belvárosban

  1. nap

8.00  Utazás Szegedre

10.00 – 13.00 Fürdőzés a Napfényfürdő Aquapolisban

13.30 Ebéd a belvárosban

15.00-17.00 Egy darabka Párizs városnéző séta  (idegenvezetővel)

A séta során Szeged legszebb szecessziós épületeit nemcsak kívülről, hanem belülről is megismerhetjük. A nagypolgári luxus-bérpaloták felfedik belső pompájukat: kovácsoltvas lépcsőházaikat, az eredeti kerámiákat és a színes ablaküvegeket.

Állomások: Beregi-ház, Deutsch-palota,  Gróf-palota,  Reök-palota, Ungár-Mayer-palota

„Volt egy nagyon rövid időszak a magyar építészet történetében, amikor alig húsz év alatt- közvetlenül az első világháború előtt- szerencsés módon összejöttek mindazok a feltételek, melyek bátran mondhatjuk, a világszínvonalú építészethez elengedhetetlenek. Ez volt a szecesszió kora. Béke volt, a gazdasági fellendülés korszakát élte az ország, volt tehát pénz a költséges középítkezésekhez is. Főleg az alföldi, sokszor elmaradott „porfészekből” kellett várost varázsolni. Építettek városházákat, templomokat, zsinagógákat, kaszinókat és még sok minden mást is. Az építészek egymás után kapták a megrendeléseket. Az ismertebb Lechner, Lajta, Komor, Giergl, Baumhorn és Medgyaszay mellett tucatjával kaptak megbízást más tervezők is. Igazi aranykor volt ez, és szerencsénkre sok épület meg is maradt.”

17.00 Hazautazás

 

Csomag ára:

Csoportoknak (20 fő felett):  

Elhelyezés kollégiumban: 80 EUR/fő

 

Az ár tartalmazza:

2 ebéd, 1 vacsora