2019. március 31.

5. csomag: Fedezd fel Szabadka és Szeged szecessziós értékeit! (3 napos)

Hazai vendégeknek, minden korosztálynak (szerb, magyar)
Foglalható: 2019. 01.01. – 2019.12.30.

Csomag tartalma:

Szállás: 3-4­*-os szállodában vagy panzióban félpanziós ellátással

  1. nap

10.00 Találkozás a szabadkai turisztikai irodánál

10.30 Látogatás a felújított Zsinagógában (idegenvezetővel)

A Zsinagógát Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján építették 1902-ben. Művészi és esztétikai értéke mellett azért is kivételes, mert Európában ez az egyetlen zsinagóga, amely a szecesszió magyar változatát képviseli. A stílusra jellemzően a pávatoll-szerű növényminták, a tulipánok, a stilizált rózsák és liliomok egyaránt megtalálhatók a homlokzaton és a belső térben, a vitrázsokon és a falfestésen. A vitrázsok Róth Miksa budapesti műhelyében, a homlokzati díszek és a cserepek pedig a pécsi Zsolnay Porcelángyárban készültek.

11.30 Látogatás a Raichle-palotában

Raichle Ferenc építész majdani otthona és tervezőirodája számára az egyik legszebb fekvésű szabadkai telket választotta ki. Saját maga számára, szabadon tervezve elvetett minden kényszert és sablont, s egy olyan épületet hozott létre, melyet sokan csodálnak. A Raichle-palota az első épület, amelyet a látogató vasúton Szabadkára érkezve megpillant, s attól kezdve ez a létesítmény rabul ejti formáival, díszeivel és szokatlan színvilágával.

12.30 Ebéd a belvárosban

14.00 – 17.00 Szecessziós városnézés idegenvezetővel Szabadkán Városháza látogatással egybekötve

Állomások: Városháza, Arany Bárány Szálloda,  Magyar Általános Hitelbank palotája, Dusan Stojkovic palotája, Roznofszky József bérpalotája, Az Osztrák-Magyar Bank palotája

  1. nap

10.00  Szecessziós séta a belvárosban

Állomások: Dömötör Miksa palotája, Szabadkavidéki Kereskedelmi Bank palotája, Városi bérpalota, Simeon Leovic bérpalotája

12.00 Ebéd Szabadka belvárosában, majd utazás Szegedre

16.00-18.00 Egy darabka Párizs városnéző séta 1. rész (idegenvezetővel)

A séta során Szeged legszebb szecessziós épületeit nemcsak kívülről, hanem belülről is megismerhetjük. A nagypolgári luxus-bérpaloták felfedik belső pompájukat: kovácsoltvas lépcsőházaikat, az eredeti kerámiákat és a színes ablaküvegeket.

Állomások: Beregi-ház, Deutsch-palota,  Gróf-palota,  Reök-palota

„Volt egy nagyon rövid időszak a magyar építészet történetében, amikor alig húsz év alatt- közvetlenül az első világháború előtt- szerencsés módon összejöttek mindazok a feltételek, melyek bátran mondhatjuk, a világszínvonalú építészethez elengedhetetlenek. Ez volt a szecesszió kora. Béke volt, a gazdasági fellendülés korszakát élte az ország, volt tehát pénz a költséges középítkezésekhez is. Főleg az alföldi, sokszor elmaradott „porfészekből” kellett várost varázsolni. Építettek városházákat, templomokat, zsinagógákat, kaszinókat és még sok minden mást is. Az építészek egymás után kapták a megrendeléseket. Az ismertebb Lechner, Lajta, Komor, Giergl, Baumhorn és Medgyaszay mellett tucatjával kaptak megbízást más tervezők is. Igazi aranykor volt ez, és szerencsénkre sok épület meg is maradt.”

 

  1. nap

 

10.00 A szegedi zsidó negyed szecessziós épületei-séta (idegenvezetővel)

A szegedi Új zsinagóga impozáns épülete már méreteivel is lenyűgözi a látogatókat. Kupolájának magassága 48,5 m, belső tere 1340 személyt fogadhat be. A zsinagóga Baumhorn Lipót munkája, aki összesen 22 zsinagógát alkotott meg Magyarországon külföldön is. Az Új zsinagóga az akkori európai zsinagóga-építők kedvelt mór-szecessziós stílusában épült 1903-ban. A zsinagóga legszebb része a világot szimbolizáló kupolabelső. A végtelenséget a csúcsa felé fokozatosan elsötétülő kobaltkék üvegkupolán szétszórt számtalan csillag ábrázolja.  A kupola 24 oszlopon nyugszik, amelyek a nap 24 óráját jelképezik.

Állomások: Zsidó Hitközség épülete, új Zsinagóga, Jósika u. 14.sz. ház

12.00 Ebéd

14.00-16.00 Egy darabka Párizs városnéző séta 2. rész (idegenvezetővel)

Szeged sztárépítésze volt a tragikusan fiatalon elhunyt Magyar Ede, aki alig nyolc év alatt, több tucat házat tervezett Szegeden. De vajon tudjuk-e, hogy hol találhatók ezek? A sétán a Reök-palotát megálmodó zseniális építész legszebb szecessziós épületeit ismerhetjük meg – kívül-belül!

Állomások: Ungár-Mayer palota, Kereskedelmi és Iparbank, Tedesco-ház, Goldschmidt-ház

17.00 Hazautazás

 

Csomag ára:

Csoportoknak (15 fő felett):  

3-4 ­*-os szállodai elhelyezés esetén: 210 EUR/fő

Elhelyezés panzióban: 160 EUR/fő

Az ár tartalmazza: