SRHUEN

Móricz-ház

Az épület neve: Móricz-ház
Város, cím: Szeged, Szent Mihály u. 9.
GPS adatok: É 46.2576, K 20.1505
Épült: 1910
Stílusjegyek: Szecessziós
Tervező: Raichl (v. Raichle) J. Ferenc (1869–1960)
Építtető: Móricz József posta- és távírda tiszt
Műemléki besorolás: Műemléki védettség alatt van.

Az épület története, változások

A Móricz-házat a korabeli nagypolgárság igényei szerint építették meg. Történeti értékét az épület kialakításában formát öltött luxus, ízlés és az életmódot kiszolgáló, akkori modern épületgépészeti technikák alkalmazása adják. A második világháborút követő időszakban mindez módosult, a nagypolgári lakásokat kisebb területű bérlakásokká alakították át. A háború utáni épület felújítása során leszerelték a kovácsoltvas korlátokat, az épület belső falfestményeit lemeszelték és a külső homlokzatdíszek egy részét eltávolították.

2007-ben a város eladta az épületet egy vállalkozásnak, amely teljes körű renoválást hajtott végre rajta, így nyerte el mai, az eredetit megközelítő szecessziós jellegét. A tér századfordulós hangulatát hangsúlyosan meghatározó épület. Példaértékű az épületrekonstrukció és a kor követelményeire tekintettel lévő épülethasznosítás.

Az épület ismertetése, értékelemzése

A korabeli nagypolgári ízlés és kényelem minden kellékével ellátott lakóépület a közelmúltban szinte romjaiból született újjá. A népies-magyaros szecesszió jellegzetes, de kevéssé egyéni hangú megnyilvánulása. Egykori mázas pirogránit díszeit helyreállították, mai látványának meghatározó elemei ezek a népies hímzésekre emlékeztető, indás, leveles ékítmények. Az íves oromzatok szelíden követik e mintázatokat. Tervezőjének más épületeiről jól ismert megoldásai köszönnek vissza a változatos ívekkel szabdalt ablaknyílásokban, a vasmunkák szívet formáló motívumaiban, a zárterkélyek hangsúlyos alkalmazásában.

Irodalom

Csongrád megye építészeti emlékei, Szeged, 2000, O. Csegezi Mónika szócikke

http://hu.wikipedia.org (Hozzáférés: 2013. 08.23.)