SRHUEN

Ungár-Mayer-palota

Az épület neve: Ungár-Mayer-palota
Város, cím: Szeged, Kárász u. 16.
GPS adatok: É 46.2507, K 20.1466
Épült: 1910-1911
Stílusjegyek: Szecessziós
Tervező: Magyar Ede (1877–1912)
Építtető: Ungár Benő és Mayer Áron építtette bérpalotaként.
Kivitelező: Pick Móric és Tóbiás László vállalkozásában épült. Szerkezeti tervezés: Zielinski Szilárd
Műemléki besorolás: Műemléki védelem alatt áll.

Az épület története, változások

1941-ben pincéjében szükségóvóhelyet alakítottak ki.

A második világháború után a tágas lakásokat megosztották.

1999-ben homlokzat-és tetőfölújítási munkálatokat végeztek.

Az épület ismertetése, értékelemzése

A kései szecesszió szegedi remeke a városképet hangsúlyosan alakító saroképület. Szertelenül mozgalmas homlokzatait a szecessziótól távolodni kényszerülő építészi fantázia szüleményének, és az eklektikához visszatérni kénytelen tervezői belátás józanságának köszönhetjük. A párkányzat és a tetőszint magasságában mutatkozik meg leginkább Magyar Ede lenyűgöző építészi fantáziája és rajongása a szecesszió iránt. Díszes oromfalakat, hagymakupolás vagy buzogányos tornyocskákat tervezett, még „csillagvizsgáló” is akad, a tetőgerinceket pedig hajóorr díszek csinosítják. Kivételes értékű, szecessziós ízléssel készült, remek bádogos munkák ezek. Az igazi csúcsteljesítmény az épület leghangsúlyosabb elemében, a pompás sarki kupola kialakításában bontakozik ki. „Ez az épület legszebb része, a hatalmas kupolaszerű saroktorony, amely virágcsokorban végződik, és amelyet a Tábor utcai kapualj leányalakjai öveznek bádogszobrokként. Erről valóban elmondhatjuk, hogy egyszerre nyugodt, finom, álomszerű és bizarr.” (Bakonyi Tibor)

A szecesszió nagypolgári előkelőséggel párosult díszítő kedve hangsúlyosan megőrződött a bérpalota főlépcsőházában, és udvari körfolyosóinak mértéktartó eleganciájában. Itt mutatkozik meg az épület akkoriban még újdonságnak számító vasbeton vázszerkezete. Tágas termeivel földszintjén működött hosszú ideig a Korzó kávéház. Egykori elegáns belső tereinek hangulatát őrzi az egyik mai üzleti tér mennyezetén a különleges színvilágú szecessziós gipszstukkó.

Irodalom

Nagy Zoltán, A szecessziós építészet Szegeden, Szeged története 3/1, Szerk.: Gaál Endre, Szeged, 1991.Bakonyi Tibor, Magyar Ede, Bp., 1989.

Csongrád megye építészeti emlékei, Szeged, 2000, Tóth Ferenc (szerk.),O. Csegezi Mónika szócikke