SRHUEN

Wagner palota

Az épület neve: Wagner palota
Város, cím: Szeged Klauzál tér 7
GPS adatok: É 46.251953, K 20.148012
Épült: 1904 - 1905
Tervező: Baumhorn Lipót
Építtető: Wagner Gusztáv
Műemléki besorolás: A Wagner palota „leegyszerűsített” homlokzata ellenére is ma az Europa Nostra díjas belvárosunk, „a palotás Szeged” része és dísze.

A Wagner-család Szeged egyik régi, tekintélyes kereskedő famíliája. A család számára a Kölcsey utcában található szecessziós palotát Baumhorn Lipót tervezte 1905-ben. Az új épület létrejöttében fontos tényezővé vált, hogy a telek folytatásában lévő más Kárász utcai ingatlanok szintén Wagner Gusztáv nagykereskedő tulajdonában voltak. Az ún. „Új Wagner-palota” tervezésével szintén Baumhorn Lipótot bízták meg, aki ebben a házban már vasbeton födémeket is alkalmazott. A háromemeletes utcai lakóház 1910−11-ben épült fel. A jellegzetes U alakú épülettömb középső udvarát megnyitották a közforgalomnak. A két szimmetrikus épületszárnyban az emeleteket négy, liftekkel is fölszerelt lépcsőházból lehet megközelíteni, amelyeken át keskeny udvarokra jutunk. Az épület 31 kettő-öt szobás lakást foglalt magába, s ezek fürdővel is rendelkeztek. A padláson kapott helyet a mosókonyha és a mángorló. A lift magánházakban újdonságnak számított Szegeden, az első engedélyezési kérelmet Wagner Gusztáv nyújtotta be a Feketesas utcai palotához, 1911 februárjában. A felvonók eredeti szerkezete, a liftfülke faborítása, metszett üvegei épségben maradtak, még ma is használatban vannak. A lépcsőházak színes üvegablakai szecessziós motívumokkal (madár, bogár) díszítettek, de jelzés nélküliek. A földszinten üzleteket nyitottak az utcafront mentén, a pincéjében raktárakat alakítottak ki. 1911. május 6-án itt kezdte meg vetítéseit a Vass-mozgófényképszínház, ahol két helyiségben is folytak az előadások 1920-ig.

Az épület homlokzata a geometrikus szecesszió jegyeit mutatja, a nyílászárói mind lekerekítettek vagy lesarkítottak. A homlokzaton csupán egy-egy kisebb, nem hangsúlyos erkélyt láthatunk. A vakolatdíszek között több helyütt pepitakocka mintákat fedezhetünk fel. A beugró, udvarra néző hosszabb homlokzatokat oromfalas rizalitok tagolják. Az épület egyedi, dekoratív eleme az átjáró felett elhelyezett robosztus női fejmotívum, mely a bécsi, berlini szecesszió hatását mutatja. A kovácsoltvas munkák Kecskeméti Antal mesterségbeli tudását dicsérik.