SRHUEN

Magyar Általános Hitelbank palotája

Az épület neve: Magyar Általános Hitelbank palotája
Város, cím: Szabadka, Köztársaság tér 2.
GPS adatok: É 46.1004, K 19.6646
Épült: 1911-1912
Stílusjegyek: Bécsi geometrikus szecesszió
Tervező: Hajós Alfréd (1878–1955) építész
Építtető: Az egykori Magyar Általános Hitelbank
Műemléki besorolás: A városközpont különös értékű, védett, helytörténeti jelentőségű műemlék épületeként tartják nyilván.

Az épület eredeti funkciója

Változások

Bankpalotaként épült. A földszinten és a félemeleten a bank irodái kaptak helyet, míg a következő két szinten (valószínűleg a bank tisztviselői számára) bérlakások voltak. Ez a monumentális palota részben megtartotta eredeti funkcióját: ma üzletház, a földszinten üzlethelyiségek vannak, míg a három másik szinten ma is lakások találhatók.

Az épület ismertetése, értékelemzése

A bank palotája a városháza körüli szecessziós tér kialakításakor épült, rendeltetéséhez illő tekintélyes méretekkel. Kétemeletnyi tömegével, reprezentatív küllemével egyúttal magassági változást is hozott a városképbe. Ez a törekvés folytatódott, mikor fölépült a szemközti bérpalota, de a múlt század harmincas éveiben már megállt ez a folyamat. A bank épületének lekerekített sarokrésszel kiképzett, folyamatos homlokzata a Köztársaság tértől indul és a Jován Nenád cár térig húzódik. Masszív tömege egyetlen nagy ív, középső szakasza zártabb, míg két oldalsó földszinti övezete a nagyméretű portáloknak köszönhetően könnyedebb hatású. Bankpalotához méltó az eleganciája is, amely a félemelet széles övén átmetsződő pillérek és nagy ablaknyílások hangsúlyos függőlegeseiből és nyugodt ritmusából következik.

Irodalom

Gerle János, Kovács Attila, Makovecz Imre, A századforduló magyar építészete, Békéscsaba 1990, 61.

Secesija u Subotici, A szecesszió Szabadkán, Subotica, Budimpešta