SRHUEN

Raichl-bérpalota

Az épület neve: Raichl-bérpalota
Város, cím: Szabadka, Raichl Ferenc park 3.
GPS adatok: É 46.1011, K 19.6687
Épült: 1904
Stílusjegyek: A szecesszió magyaros változata
Tervező: Raichl (v. Raichle) J. Ferenc (1869–1960) építész
Építtető: Raichl J. Ferenc
Műemléki besorolás: Védett műemlék

Az épület története

A Raichl-bérpalota tervei már 1903-ban elkészültek, együtt a családi ház terveivel. Az eredeti terv szerint az épület magasföldszinttel épült volna, amit elutasítottak a városi hatóságok. A megváltoztatott tervek alapján a következő évben épült fel az egy emeletes bérpalota. Igazán különleges szépségű, tipikus szecessziós épület, amely egyértelműen magán viseli a tervező Raichl Ferenc kézjegyét. Homlokzatán jellemzőek a hullámzó koszorúdíszek az attikákkal, ólomüvegekkel, a tetődíszítés a gyönyörű mázas cserepekkel. Ezek a pécsi Zsolnay gyárban készültek. Felvétele megtörtént az európai szecessziós útvonalba.

Az épület eredeti funkciója

Változások

Ez a bérpalota 1904-ben együtt épült Raichl Ferenc családi palotájával. A földszinti részben üzlethelyiségek voltak, míg az emeleten bérlakás. Ma az egész épület funkcióját tekintve irodaház, egy bank működik benne, az emeleten irodák, a földszinten a bank ügyfélfogadó része található.

Az épület ismertetése, értékelemzése

A bérpalota ugyan szerényebb méretekkel, és az alkalmazott anyagok szűkebb választékával készült, de a mellette levő reprezentatív családi palotával esztétikai egységbe forr. Homlokzata harmonikusan szerkesztett, hullámzó hatású. Zsolnay-cserepekkel födött tetővel, melyen ugyanazon geometrikus díszítmények jelennek meg, mint a családi palotán. Az ablaknyílások formálása és magassága is egyezik. Az épület aszimmetriáját hangsúlyozza a homloktérből kiugró szélső rizalit, melyet díszes torony zár le. A homlokzaton széles, hullámzó virágfonat motívum vonul végig. A díszítések olcsóbb megoldással készültek, – Zsolnay-kerámia helyett gipszből és habarcsból, – azonban ez az épület összhangját nem befolyásolja. A portálok fölismerhető motívumai, az ablakok és oszlopok formavilága, és a Zsolnay-kerámia sajátosan alkalmazott módja jól jellemzik Raichl alkotó módszerét. Ezek később fejlődtek, tisztultak, stilizálódtak és átalakulva megjelentek szegedi épületein is.

Irodalom

Duránci Béla, A Vajdasági építészeti szecesszió, Újvidék 1983.

Martinović Cvijin Kata, Subotički opus Ferenca J. Rajhla, Subotica 1985

.Prčić Vujnović, Gordana – Aladžić, Viktorija – Grlica, Mirko, Gradotvorci 1, Subotica, 2006.

Secesija u Subotici, A szecesszió Szabadkán, Subotica, Budimpešta.

Bagyinszki Zoltán–Gerle János, Alföldi szecesszió, /Art Nouveau in the Alföld Debrecen. 2008.