SRHUEN

Roznofszky-palota

Az épület neve: Roznofszky-palota
Város, cím: Szabadka, Strossmayer utca 22.
GPS adatok: É 46.0978, K 19.6649
Épült: 1909
Stílusjegyek: Bécsi szecesszió
Tervező: Macskovics Titusz (1851–1919) (Titus Mačković) építész
Építtető: Roznofszky József vállalkozó
Műemléki besorolás: A városközpont különleges védett műemléki értékű épületeként van nyilvántartva, helytörténeti jelentőségű.

Az épület története, változások

Az U alaprajzú bérpalota földszintjén a kocsibejáró, illetve a gyalogos kapualj mellett, két-két üzlethelyiséget alakítottak ki különböző méretekkel, egyenként három helységgel. Minden emeleten két négyszobás lakás volt. A reprezentatív helységek (szalonok, ebédlők) az utca felé voltak tájolva, míg a háló- és gyerekszobák a konyhával, mellékhelyiségekkel, a lépcsőházzal és a cselédszobákkal az udvari rész felé. Mind a két emeletet azonos térelrendezéssel építették meg. Az épület a mai napig megtartotta lakó- és irodaház jellegét. A szabadkai szecessziós útvonal része.

Az épület ismertetése, értékelemzése

Bécsből a szecessziós hatások rendszerint egyenes úton, ám gyakrabban Budapesten keresztül érkeztek ide. Az ismert szabadkai építész Macskovics Titusz, Vágó József és László budapesti építészeket tekintette példaképeinek, akik közvetítésével a bécsi szecessziós hatások elérték Szabadkát. Ennek köszönhető, hogy Szabadka építészetében szép számban jelenik meg a bécsi szecesszió hatása. Egyik legpompásabb példája ez a palota, amely a Stroszmayer utcában az egyetlen kétemeletes épület. Homlokzatán szembetűnők a Vágó testvérek építészetének jellegzetes motívumai. Az ő hatásukat mutatja a homlokzati fölület lemezes fölosztása, a fugák metsződéseiben a kerámia medalionokkal, a központi ívelt zárterkély, az egyszárnyú ablakok függőleges sorával. Más jellegzetességek is föltűnnek, mint a tojásformákból álló gipszdíszek, és a fölső emeleten az íves záródású ablakformák. A homlokzati kompozíció kimért rendjébe a gazdagon alkalmazott virágfonatok visznek vidámságot.

Irodalom

Prčić Vujnović, Gordana – Aladžić, Viktorija – Grlica, Mirko, Gradotvorci-Városteremtők 2, Subotica, 2008, 168–173.