SRHUEN

Arany Bárány Szálloda

Az épület neve: Arany Bárány Szálloda
Város, cím: Szabadka, Korzó 3.
GPS adatok: É 46.100601, K 19.666346
Épült: 1857
Stílusjegyek: Müncheni szecesszió
Tervező: Az eredeti épület tervezője ismeretlen, az 1904-es átépítési terveket Macskovics Titusz (Titus Mačković) szabadkai építész készítette.
Építtető: Lichtnecker András
Műemléki besorolás: Védett műemlék

Az épület története

A szálló 1857-ben épült. Az első komolyabb átépítést 1886-ban végezték rajta, eklektikus stílusban, Koczka Géza, szabadkai építész tervei alapján. Őt a szálló akkori tulajdonosa Lichtnecker András alkalmazta.

1904-ben, 18 évvel később Lichtneker, Macskovics Tituszt (Titus Mačković), szabadkai építészt bízta meg egy újabb átalakítással, ekkor nyerte el az épület szecessziós küllemét.

1985-ben az utcai homlokzatot megtartva lebontották az épületet, árkádos, boltozatíves földszintje ekkor kapta mai formáját.

Az épület eredeti funkciója

Változások

Az Arany Bárány Szálloda a földszinten étteremmel, az emeleteken szállodai szobákkal épült, évtizedeken keresztül a város egyik legkedveltebb helye volt. Az 1985–86-os évek során megszüntették eredeti funkcióját és a megtartott homlokzat mögé felépítették a JNA (Jugoszláv Néphadsereg) Hadseregotthonát. Később többcélú épületként vendéglátás, illetve szabadidő rendezvények helyszíne volt. Sajnos hosszabb idő óta funkcióját vesztette, az enyészetnek van kitéve.

Az épület ismertetése, értékelemzése
A századfordulón a müncheni Jugendstil szellemében átépített homlokzat az egykori Bárány Szálló és Fogadó aranykorát idézi, hiszen akkoriban az egyik legkedveltebb vendéglátóhely volt a városban. Tulajdonosa bölcs előrelátásának és Macskovics Titusz építész szecesszió iránti rajongásának köszönhető, hogy a divatos új stílusban született újjá. Míg korábban a környező épületek közé sorolódott, átépítésével, mutatós, feltűnést keltő megjelenésével előkelő helyet vívott ki magának az akkori korszerű polgári házak körében. Az épület 1986-os részleges lebontásakor homlokzatának képe is átalakult. A földszinti, bolthajtásos, ovális árkádok portáljai és a boltsüvegeiben elhelyezett ólomüveg ablakok ma már nincsenek meg. Az épület jellegzetes architektúrája értékeivel így is jelentősen hozzájárul a városi fősétány, a Korzó szecessziós hangulatához.

Irodalom

Dokumentacija MZZSK Subotica

MZZSK Subotica, Zaštitar, zbornik zašite nepoktretnih kulturnih dobara, Subotica 2006, 184,185.

Secesija u Subotici, A szecesszió Szabadkán, Subotica, Budimpešta.